4

I am getting the error "Failed to start the Marketing Automation Engine service" - While installing Sitecore 9.2 on my local machine via Sitecore Install Assistant (SIA). I have installed SOLR 7.5 and it is running perfectly fine. I also have installed all the prerequisite by SIA itself.

Below is the screenshot attached for reference :-

enter image description here

I have checked the logs and found different error on different time stamp.

[Error] Error initializing XConnect client.
System.AggregateException: One or more errors occurred. ---> Sitecore.XConnect.XdbCollectionUnavailableException: The HTTP response was not successful: Forbidden
   at Sitecore.XConnect.Client.WebApi.ConfigurationWebApiClient.<Refresh>d__6.MoveNext()
--- End of stack trace from previous location where exception was thrown ---
   at System.Runtime.ExceptionServices.ExceptionDispatchInfo.Throw()
   at System.Runtime.CompilerServices.TaskAwaiter.HandleNonSuccessAndDebuggerNotification(Task task)
   at Sitecore.XConnect.Client.XConnectClientConfiguration.<InitializeAsync>d__32.MoveNext()

[Error] Failed to start the Marketing Automation Engine service.
System.InvalidOperationException: This configuration has not been initialized. Please call the initialize method before using it.
   at Sitecore.XConnect.Client.XConnectClientConfiguration.CheckInitialized()
   at Sitecore.XConnect.Client.XConnectClientConfiguration.get_CurrentModel()
   at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.CallSiteRuntimeResolver.VisitScoped(ScopedCallSite scopedCallSite, ServiceProviderEngineScope scope)
   at Microsoft.Extensions.DependencyInjection.ServiceLookup.DynamicServiceProviderEngine.<>c__DisplayClass1_0.<RealizeService>b__0(ServiceProviderEngineScope scope)

I have tried to start service manually but again getting below shown error :-

enter image description here

Getting few error in event viewer as well as shown below :-

enter image description here

enter image description here

enter image description here

Earlier I was able to install Sitecore 9.2 with the same steps which I have followed. But this time I have been stuck at this error. I have tried clearing the incomplete instance of Sitecore 9.2 once and the reinstalling again after restarting my laptop but no luck so far.

Did any one faced this issue or have any idea about this issue?

  • 1
    Marketing automation service needs a connection with xConnect so check the connection string file for automation service and see the xConnect url is correct and it is working. I got same error once when my bindings for xConnect service were wrong and IIS website for xConnect was not started. – Vipin Banka Aug 28 '19 at 13:48
  • @VipinBanka I am wondering while installing Sitecore via SIA doesn't have any manual interference. So how come the connection string creates the issue here. Although I have checked the xConnect url is correct and xConnect site is working fine. – SumitK Aug 29 '19 at 3:59
  • the point is that marketing automation service needs xConnect up and running, specifically it needs to interact with xConnect collection role, it keeps connection details inside connection string file ({your-xconnect-website-root}\App_Data\jobs\continuous\AutomationEngine\App_Config\ConnectionStrings.config), the error you mentioned above says "Error initializing XConnect client" that is why i suggested you to verify things, other thing you can check is, verify correct user permission are setup on your xconnect certificate. – Vipin Banka Aug 29 '19 at 4:30

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Browse other questions tagged or ask your own question.